پوکه معدنی پوزولانی چیست ؟ در مباحث قبلی شما را با بطور کامل با پوکه معدنی و انواع آن آشنا کردیم. امروز در اینجا قصد داریم شما را با نوع جدیدی از پوکه معدنی که پوکه معدنی پوزولانی نام دارد آشنا کنیم. ممکن است که تاکنون نام پوکه معدنی پوزولانی به گوشتان نرسیده باشد.
پوکه معدنی پوزولانی چیست؟
در پاسخ سوال پوکه معدنی پوزولانی چیست میتوان پاسخ داد پوکه معدنی پوزولانی یکی دیگر از محصولات پدید آمده از آتشفشان است که بر اثر آتشفشان پدید میآید. هنگامی که آتشفشان شروع به فروان شدید و ناگهانی میکند گدازههای آتشفشانی از دهانه آتشفشان خارج میگردد. که اگر گدازههای آتشفشانی بر زمین بنشیند و سرد شود پوکه معدنی پوزولانی پدید میآید.
پوکه پوزولانی نوعی سنگ معدنی است که نسبت به پوکه معدنی اسکوریا یا پوکه سفید ویژگی های متفاوتی دارد. پوکه معدنی پوزولانی نیز همانند سایر پوکههای معدنی از مواد سیلیکاتی و آلومینیومی تشکیل میگردد و از تخلخل بسیار بالایی برخوردار است. برخلاف پوکه معدنی قروه که دارای رنگ سیاه یا قهوه ای است، پوکه پوزولانی دارای رنگ خاکستری مایل به سفید است و در تولید بتن های رنگ روشن یا دیوارهای از پیش ساخته سرآمد دیگر انواع پوکه معدنی است. با این حال میزان تخلخل این پوکه نسبت به اسکوریا کمتر است و فشرده تر از آن است در نتیجه از مقاومت فشاری بالایی برخوردار است. پوکه پوزولانی مانند پوکه معدنی تبریز، آهک فعال ندارد پس تجزیه ناپذیر و ضد موریانه است. این پوکه بر خلاف پوکه قروه که به تنهایی در ترکیب با سیمان محصول خوبی ارائه نمی دهد و اکثر بلوک سازان را وادار می کند که یک ماده دیگر را با این ماده معدنی ترکیب کنند، دارای اختلاط بسیار عالی با سیمان است. پوکه پوزولانی در تولید قطعات سبک، مصرف سیمان را تا حد زیادی کم می کند.
پوکه معدنی پوزولانی جزو محصولات سبز محسوب می شود که به دلیل کاهش مصرف سیمان، باعث جلوگیری از آلودگی های ناشی از فرآیند تولید سیمان می شود.
انواع پوزولان
پوزولان های طبیعی:
این نوع پوزولان شامل انواع خاک های شیل و چرت های اوپالینی، خاکسترهای آتش فشانی، خاک های دیاتمه دار، توف های شیشه ای و پوکه سنگ طبیعی نمونه هایی از انواع پوزولان ها هستند که به هنگام بیرون ریختن از دهانه آتش فشان به سرعت در هوا و یا در زیر آب سرد می شوند به شکلی که سیلیس موجود در آن ها بلوری نشده است. علاوه بر این مواد دیگری مانند بعضی از رس ها، شیل ها که برای بروز خواص پوزولانی به عملیات تکلیس نیاز دارند، که می توان متاکولئین را نام برد. ذخایر پوزولان طبیعی در نقاط مختلف کشور شامل پوکه سنگ هرازند (دماوند)، پوکه سنگ تفتان، تراس جاجرود و پوکه سهند می باشد.
پوزولان های مصنوعی:
پوزولان های مصنوعی در واحد های نیروگاه های برق که برای سوخت خود از ذغال سنگ استفاده می کنند و مواد اصلی زاید صنعتی نیز در آن ها کوره های متالورژیکی تولید چدن، فلز سیستم و آلیاژهای فرو سیلیسیم هستند که در این مراکز تولید می شوند.
این فرآورده صنعتی دارای 85 درصد سیلیس بلوری نشده با ذرات بی نهایت ریز و کروی شکل با قطر متوسط حدود 1/0 تا 2/0 میکرون یک ماده به شدت پوزولانی است. وزن مخصوص دوده سیلیسی حدود 2.2 گرم بر سانتی متر مکعب است.
اهمیت پوکه معدنی پوزولانی در تهیه سیمان
مهندسان و محققان بعد از تحقیق و آزمایشهای فراوان به این نتیجه دست یافتند که اضافه کردن پوکه معدنی پوزولانی به سیمان موجب افزایش تولید و بهبود عملکرد سیمان میشود. همانطور که میدانید کشور ما ایران چهارمین کشور تولید کننده سیمان در جهان است. صنعت ساخت سیمان در ایران به عنوان یکی از صنایع آلوده کننده محیط زیست شناخته شده است.
دریافت قیمت پوکه معدنی
سیمان پوزولانی چیست ؟
یکی از جدیدترین مصالح ساختمانی سیمان پوزولانی نام دارد که اصلیترین ماده ساخت آن پوزولان است. پوزولان نوعی سبکدانه معدنی است که بر اثر فعالیت آتشفشان تشکیل میگردد و آن را به عنوان خاکستر پوکه معدنی شناسایی میکنند. پوزولان مادهای چسبنده و بسیار مستحکم است اما به تنهایی قادر به چسباندن نیست و تنها زمانی که با آهک و آب مخلوط گردد قدرت چسبندگی پیدا میکند. وجود پوزولان در سیمان تغییرات چشمگیری را ایجاد میکند. به عنوان مثال موجب کاهش وزن بتن، بالا رفتن توان مقاومتی، بالا رفتن توان چسبندگی و… میشود.
پوکه معدنی پوزولانی مانند خاکستر بادی جزو پوزولان های طبیعی محسوب می شود. در منطقه پوزولی در کشور ایتالیا، انسان دریافت که اگر مواد سیلیسی بسیار ریز خاکستر آتشفشانی تحکیم یافته با آهک ترکیب شود مواد پایدار غیر حلالی تشکیل می شود که خاصیت گیرشی و چسبندگی دارد. از پوزولان ماده ای است که اگرچه خاصیت گیرشی ندارد اما در ترکیب با آهک در درجه حرارت معمولی و حضور آب به صورت مواد پایدار غیر حلال از خود خاصیت گیرشی نشان می دهند. بنابراین پوزولان ها مواد سیلیسی آمونیاتی هستند که تا حد بسیار ریز خرد شده و ساییده می شوند، بدون خاصیت چسبندگی به ترکیب آب و هیدروکسید کلسیم وارد می شود و در نهایت ترکیبی از این مخلوط به دست می آید که دارای خاصیت چسبندگی فراوان است. از این رو از پوکه معدنی پوزولانی در ساخت سیمان استفاده میشود. اضافه کردن پوزولان به سیمان باعث چسبندگی بسیار قوی و مقاوم شدن بتن میشود.
مشخصات فنی سیمان پوزولانی
- زمان گیرش اولیه سیمان پوزولانی، حداقل 30 دقیقه و گیرش نهایی آن حداکثر 600 دقیقه است.
- مقاومت فشاری سیمان پوزولانی در 3 روز اول 13MPa است، در 7 روز حداقل 22MPa و در 28 روز حداقل 33 مگاپاسکال است.
- جمع شدگی و انقباض این محصول نباید بیش از 15 درصد و عیار سیمان هم نباید از 300 متر مکعب در کیلوگرم بیشتر باشد.
مزایای اضافه کردن پوکه پوزولانی در تهیه سیمان
افزایش تولید سیمان با اضافه کردن پوکه پوزولانی
- اضافه کردن پوکه پوزولانی به مواد خام سیمان موجب کیفیت مطلوب و قیمت مناسب سیمان میگردد.
- کارخانههای ساخت سیمان بدون صرف کردن هزینه ای میتوانند با اضافه کردن پوزولانی میزان مواد اولیه خود را افزایش دهند.
- همچنین پوکه پوزولانی خاصیت چسبندگی سیمان را چندین برابر میکند.
صرف انرژی کمتر و کاهش آلودگی محیط زیست با اضافه کردن پوکه پوزولانی به سیمان
- یکی از دلایل اصلی اضافه کردن پوکه پوزولانی به سیمان، کاهش مصرف انرژی و آلودگی محیط زیست است.
- با اضافه کردن پوزولانی به مخلوط سیمان مصرف انرژی تا 30 درصد کاهش مییابد.
- به دلیل طبیعی بودن پوزولانی آسیبی کمتری به محیط زیست وارد میشود.
افزایش مقاومت بتن
- یکی دیگر از مزایای مخلوط کردن پوزولانی با سیمان، بالا بردن توان مقاومتی سیمان است.
- مسلماً هرچه توان مقاومتی سیمان بالا باشد توان مقاومتی بتن نیز بالا میگردد.
- وجود پوزولانی در مخلوط سیمان موجب میشود تا عمر بتن افزایش یابد و چسبندگی بتن با مصالح دیگر نیز زیاد شود.
- سیمانی که در ساخت آن از پوکه پوزولانی استفاده میشود مرغوبیت بخصوصی دارد.
- پوکه پوزولانی جز گران قیمتترین و بهترین سیمانها به شمار میرود.
کاربرد استفاده از سیمان پوزولانی
امروزه از سیمان پوزولانی استفادههای گوناگونی میشود که در اینجا به برخی از آنان اشاره میکنیم.
- از سیمان پوزولانی در ساخت و تهیه بتن استفاده میکنند.
- در تهیه و ساخت بلوک برای بالا رفتن میزان مقاومت و درجه بلوک از سیمان پوزولانی استفاده میشود.
- در ساخت استخرهای آبی و شنا نیز از سیمان پوزولانی استفاده میشود.
- در پلاسر کردن دیوارهای داخلی و خارجی از سیمان پوزولانی استفاده میشود.
مقایسه سیمان پرتلند و سیمان پوزولان
بسیاری از افراد فکر میکنند که سیمان پرتلند متفاوت از سیمان پوزولان است در حالی که تفاوت چندانی را نمیتوان بین این دو سیمان یافت.
در ساخت هر دو این سیمانها از مواد اولیهای زیر استفاده میشود:
- آهک
- سنگ گچ
- پوزولان
- آب
اما در ساخت سیمان پرتلند تنها 5 تا 10 درصد از پوزولان استفاده میشود. در حالی که در ساخت سیمان پوزولان 30 تا 45 درصد حجم آن را پوزولان تشکیل میدهد.
مزایای و معایب استفاده از سیمان پوزولانی
استفاده از سیمان پوزولانی مزایای فوقالعادهای دارد که ما در اینجا به چند مورد از این مزایا اشاره خواهیم کرد.
- استفاده از سیمان پوزولانی موجب شده تا مصرف سیمان در تهیه بتن تا حد زیادی کاهش پیدا کند.
- سیمان پوزولانی سرعت تولید حرارت ناشی از هیدراتاسیون را در سیمان کاهش می دهد.
- احتمال ترک خوردگی سطح بتن به دلیل اینکه دارای خصوصیات ممتاز فیزیکی و شیمیایی است وجود ندارد.
- استفاده از سیمان پوزولانی در بتن ریزی موجب کاهش مصرف بتن میشود. که از طرف دیگر باعث کاهش هزینه های تولید سیمان نیز می شود.
- کاهش میزان سوخت و مواد اولیه در تولید سیمان باعث حفظ منابع طبیعی می شود.
- قیمت سیمان پوزولانی بسیار مناسب است و استفاده از آن موجب کاهش هزینههای ساختمان سازی میگردد.
- سیمان پوزولانی باعث محافظت مصالح ساختمانی و آرماتورهای بتن در برابر مواد خورنده می شود.
- مقاومت سیمان پوزولانی در برابر فاضلاب و مواد شیمیایی بسیار بالا است.
- پوزولان باعث جلوگیری از واکنش قلیایی سیلیکا در سنگدانه های بتن می شود.
- استفاده از سیمان پوزولانی موجب کاهش وزن مرده ساختمان میگردد.
- اگر از سیمان پوزولانی در مناطق سردسیر استفاده شود باید از آن محافظت به عمل آید اما در مناطق گرمسیر بسیار مطلوب است.
- سیمان پوزولانی همیشگی است و تحت هیچ شرایطی از بین نخواهد رفت.
- این یک سیمان مطلوب برای استفاده در حجم بالا است.
- سیمان پوزولانی تاریخ انقضاء ندارد.
- با استفاده از این سیمان، بتن آب کمتری می خورد و آن را بیشتر در خود نگه می دارد، در نتیجه از ترک های عمقی و سطحی در آن جلوگیری می شود.
- استفاده از سیمان پوزولانی موجب بهبود کارایی بتن میشود.
- و…
سیمان پوزولانی با توجه به اینکه از مزایای بسیاری برخوردار است اما برخی از مهندسان معتقدند که این سیمان دو عیب اساسی دارد که عبارتند از:
- هنگامیکه یک سازه توسط سیمان پوزولانی ساخته شود در روزهای اول از مقاومت بسیار کمی برخوردار است. سیمان پوزولانی بعد از گذشت 28 روز به بهترین کیفیت خود میرسد و این مدت طولانی یکی از عیوب سیمان پوزولانی بشمار میرود.
- وجود ترکیبات شیمیایی و مواد سیلیکاتی که در سیمان پوزولانی وجود دارد باعث کاهش مقاومت آن در برابر فرسایش و هوازدگی می شود به همین دلیل در پروژه های بتن ریزی که احتمال بروز این آسیب ها وجود دارد از آن کمتر استفاده می شود.
نکات نگهداری از سیمان پوزولانی
- از تاریخ انقضای سیمان پوزولانی نباید بیش از یک سال گذشته باشد.
- زمانی که بخواهید سیمان را در انبار ذخیره کنید، باید دقت کنید که پاکت های سیمان حداقل فاصله ده سانتی متری زمین و دیوار داشته باشند.
خرید سیمان پوزولانی
حال که با سیمان پوزولانی بطور کامل آشنا شدید میتوانید اقدام به خرید این محصول کنید. سیمان پوزولانی را میتوانید در بستهبندی مختلف باتوجه به نیازتان تهیه کنید. برای خرید سیمان پوزولانی میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید.