در مقالات قبلی با پوکه معدنی آشنا شدید و میدانید که پوکه معدنی انواع گوناگونی دارد. در این مقاله قصد داریم به مقایسه انواع پوکه معدنی بپردازیم و با خصوصیات هر پوکه بطور جداگانه آشنا شویم.
همانطور که در مباحث قبلی خواندید پوکه معدنی در واقع نوعی سنگ آذرین است. پوکه معدنی به دلیل اینکه از معادن آتشفشان به دست میآید و وزن بسیار کمی که دارد پوکه معدنی نامیده شد.
پوکه معدنی سرشار از تخلخل است و پوکه از مواد سیلیکاتی تشکیل شده است. پوکه معدنی به دلیل تخلخل بسیار بالا عایق مناسبی برای سرما و گرما است و همچنین از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است. پوکه معدنی در اندازهها و انواع گوناگونی به چشم میخورد که هر کدام کاربرد و ویژگیهای خاص خودشان را دارند.
پوکه معدنی در سایزها و اندازههای متفاوتی دیده میشود که هر کدام در یک دسته خاص قرار داده میشوند. انواع پوکه معدنی عبارتاند از:
از پوکه معدنی نیز مانند سایر پوکهها در صنعت ساخت و ساز استفاده میکنند و تنها تفاوت این پوکه با دیگر پوکه جنس نرم این پوکه است در حالی که سایر پوکهها از جنس مستحکمی برخوردار هستند.
نوعی دیگر از پوکههای معدنی پوکه عدسی نام دارد که در اندازههای 10 تا 15 میلیمتر و رنگهای مختلف به چشم میخورد. سنگدانههای عدسی از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند. از پوکه معدنی عدسی در ساخت بلوک پوکهای، ساخت قطعات بتنی، ساخت دیوارهای آماده و… استفاده میشود.
پوکه نخودی یا فندوقی در معادن شهر قروه به فراوانی یافت میشود. این پوکه معمولا رنگ تیرهای دارد و در اندازه 10 تا 20 میلیمتر به چشم میخورد. از پوکه فندوقی در کشاورزی، صنعت نساجی، تصفیه آب،ساخت بتن و… استفاده میشود.
یکی دیگر از انواع پوکه معدنی، پوکه ماسهای است که سایز بسیار ریزی نسبت به سایر پوکههای معدنی دارد. پوکه ماسهای معمولا در ابعاد 0 تا 5 میلیمتر به چشم میخورد. این پوکه به دلیل اندازه بسیار کوچکی که دارد در ساخت دیوارهای که نیاز به لولهکشی و سیمکشی دارند استفاده میشود.
در قسمت بالا بطور کامل با خصوصیات و کاربردهای انواع پوکه معدنی آشنا شدید. با شناخت هر پوکه میتوانید آن را با سایر پوکهها مقایسه کنید. حال با خصوصیات تمامی پوکه آشنا هستید و میتوانید مقایسه انواع پوکه معدنی را انجام دهید.
وزن فضایی دانه بندی بادامی، که در هموارسازی و شیب بندی کاربرد دارد برابر با 550 kg/m3 است. پوکههای دیگر وزن فضایی 700 تا 1300 کیلوگرم بر متر مکعب هستند و دارای وزن 2 تا 4 برابر سنگینتر از پوکه میباشند.
طبق آزمایشاتی که در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن انجام شده است، مقدار ضریب انتقال حرارتی پوکه معدنی قروه 0/09 w/mc و برای بتن لیکا نیز 0/02 w/mc به دست آمده است. این مقادیر نشان دهنده این هستند که پوکه قروه میتواند عایق مناسبی در سازهها باشد و تبادل حرارتی بین طبقات و بام را کاهش دهد.
پوکههای معدنی با توجه به انواعی که دارند، ضریب انتقال حرارتی بالاتری را نیز شامل میشوند. با توجه به پیوست 19 مقررات ملی ساختمان، بتنهایی که با استفاده از پوکه معدنی به دست میآیند، ضریب انتقال حرارتی 0/52 w/mc <λ> 0/46 را دارند. با توجه به این مقادیر اگر لازم باشد لایههای عایق بام را با پوکه معدنی و کارایی یکسانی با پوکه قروه ایجاد کنیم، باید آن را با ضخامتی بیش از 2.5 برابر پوکه قروه ایجاد کنیم که وزنی 4 تا 6 برابر را ایجاد میکند.
تخلخل پوکه معدنی قروه، به صورت فضاهای بسته و منافذ منفک است، به همین دلیل جذب آب در آن در حالتی که اشباع شود، 16% تا 18% میباشد. در سایر پوکه معدنیها به دلیل اینکه میزان خلل و فرج درونی آنها زیاد است، میزان 70% حجمی خود، میتوانند آب را جذب کنند. اما این جذب زیاد میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند زیر شود:
پوکه معدنی قروه دارای PH تقریبا خنثی میباشد و آسیبی بر تاسیسات عبور داده شده از لایه لیکا وارد نمیکند. علاوه بر این باعث هیچ نوع خورندگی و پوسیدگی نیز برای سایر اجزا نمیشود. پوکههای صنعتی دارای مواد شیمیایی، انواع سولفاتها، مواد آهکی و مواد کنترل نشده شیمیایی هستند که به تدریج باعث خورندگی و پوسیدگی تاسیسات و یا حتی اجزای سازهای ساختمان نیز میشوند.
پوکه معدنی در مقابل فشار مکانیکی دائمی و یا بارگذاری مکرر، فشرده میشود و نسبت هوایی که در آن موجود است نیز ثابت میماند. اما برای مثال پوکههای صنعتی در مقابل فشار دائم و یا بارگذاریهای مکرر، فشرده و کوبیده میشوند که این مشکل در پستی و بلندیهای کوچکی که در سطح ایزولاسیون بامهایی که با لیکا شیب بندی شدهاند مشاهده میشود.
پوکه معدنی قروه در شیب بندی بام استفاده میشود، دارای دانه بندی 0 تا 25 میلیمتری است. این دانهبندی اصلاح شده، منظم و مناسب برای شیب بندی میباشد. دانه بندی مناسب پوکه معدنی، باعث تثبیت و پایداری لایه پوکه ریزی شده در شیب بندی میشود.
دوغاب نمیتواند به درون خلل و فرج نفوذ پیدا کند به همین دلیل پایداری سیمان کاهش پیدا میکند. اما در پوکه معدنیهایی که خلل و فرجهای زیادی وجود دارد، مقدار دوغابی که ریخته میشود، به درون آن نفوذ پیدا میکند و باعث محکمتر شدن مضاعف لایه شیب بندی و کاهش مصرف سیمان میشود که باعث تثبیت و پایداری مناسبتر لایه شیب بندی و نیز صرفه جویی 30 درصدی در مصرف سیمان میشود.
تاریخ آخرین ویرایش 2022/10/31 11:29
کاربرد سنگ پا برای چیست؟ آیا سنگ پا، پوکه معدنی است؟ این سنگ آذرین درونی…
سنگ های آتشفشانی از سرد شدن مواد مذاب حاصل می شوند. آتشفشان یکی از پدیدههای…
در این مقاله شما را بطور کامل با کاربرد پوکه معدنی در آکواریوم آشنا میکنیم.…
در مطالب پیشین با کاربردهای پوکه معدنی آشنا شدید و میدانید که از پوکه معدنی…