خانه » دانستنی‌های پوکه معدنی 🌋 » پرلیت چیست؟

پرلیت چیست؟

پرلیت چیست؟

در این مقاله قصد داریم شما را با مفاهیم مربوط به پرلیت آشنا کنیم. پرلیت چیست؟ و چه کاربردهایی را دارد؟ در واقع پرلیت نیز مانند پوکه قروه یک نوع سنگ و پوکه معدنی است که در ادامه به‌صورت کلی با آن آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید.

 

پرلیت چیست

پرلیت نوعی سنگ آتشفشانی شیشه ای است که بر اثر انجماد سریع گدازه های آتشفشان به وجود می آید. به علت انجماد سریع، مولکول های آب ماگما در سنگ پرلیت محبوس میشوند. پرلیت دارای درصد زیادی سیلیس میباشد.

شکل پرلیت فرآوری شده با پرلیت خام متفاوت است. پرلیت خام به دلیل دارا بودن آب، شیشه ای است. در صنعت و برای تهیه و تولید پرلیت منبسط شده، پرلیت تحت حرارت 400 تا 1100 درجه سانتیگراد قرار میگیرد و آب آن خارج میشود پرلیت خام مانند پاپ کورن میترکد و دانه های پرلیت سفید رنگ با وزن بسیار سبک و متخلخل و مقاوم تشکیل میشود.

پرلیت ساختمانی چیست؟

پرلیت ساختمانی از مصالح به روز و استاندارد در ساخت و ساز ساختمان است، که باعث افزایش روند سرعت ساخت و ساز می‌شود که با توجه به قیمت مناسب دارای ویژگی و مزایای زیادی در صنعت ساختمان سازی از جمله عایق صوتی، عایق حرارتی و سبک سازی است.  از این سنگ در عایق کاری لوله های آب هم استفاده می‌شود که باعث کاهش صدای آب در جریان لوله ها می‌شود.

 

پرلیت سیمان حفاری چیست؟

با توجه به اینکه پرلیت قابلیت عایق بودن دارد، همچنین مقاومت گرمایی با وزن سبک دارد می‌تواند با مخلوط شدن با گل حفاری، بین لوله حفاری و دیواره چاه را با آن عایق نمایند تا مانع از نقوذ آب های اطراف و آلودگی ها شود.

 

پرلیت فیلتراسیون چیست؟

پرلیت خنثی و بدون هیچ واکنشی است در نتیجه تغییری در رنگ، بو و مزه مایعات ایجاد نمی‌کند و قیمت مقرون به صرفه ای دارد پس جایگزین خوبی برای فیلتراسیون است.

 

پرلیت جین شویی چیست؟

با توجه به اینکه پرلیت رفتار پایداری دارد و در آب حل نمی‌شود از آن برای سنگ شور کردن پارچه های جین استفاده می‌شود. در صنعت نساجی نیز به دلیل خاصیت استریلی آن که برای سلامت ضرری ندارد به عنوان عامل سفید کننده به کار می‌رود.

پرلیت کشاورزی چیست؟

ساختار میکروسکوپی پرلیت که از انواع بستر کشت هیدروپونیک است، به شکلی است که با توجه به داشتن حفره های زیاد با اینکه پر از آب هم هست، در حفره های خود می‌تواند حدود 20 درصد آب را نگه دارد و به واسطه ادغام اکسیژن و آب کیفیت خاک را بالا ببرد. به این صورت که با نگهداری آب و اکسیژن درون خود به هوادهی و آبرسانی خاک و تغذیه گیاهان کمک می‌کند. پرلیت به دلیل اینکه استریل است از ایجاد آفت در گیاهان جلوگیری می‌کند و برخلاف دیگر مواد آلی دچار پوسیدگی نمی‌شود و در خاک برای مدت طولانی باقی می‌ماند.

 

 

طریقه ساخت پرلیت

پرلیت در ابتدا به شکل گاز از آتشفشان خارج می‌شود پس از خارج شدن به زمین می نشیند و تبدیل به سنگ می‌شود. سنگ پرلیت را در ابتدا به کارخانه برده و به قطعات کوچک تبدیل می‌کنند. سپس هنگامی که پرلیت ها خورد شدند آنها را به داخل کوره می اندازند تا آب و مواد شیمیایی را با پرلیت ترکیب شود. در آخر پرلیت را از کوره خارج کرده و به محیطی با دمای مناسب انتقال می‌دهند تا آماده ارائه به بازار شود.

 

 

مواد تشکیل دهنده پرلیت

ترکیب

SiO­2

Al2O3

NaO2­

KO

Fe2O3

MgO

CaO

H2O

درصد

75-70

15-12

4-3

5-3

2-0.5

0.7-0.2

1.5-0.5

6-3

 

بلوک پرلیت چیست

یکی از پر مصرف ترین انواع بلوک های دیواری بلوک پرلیت است که در سراسر جهان مورد استفاده است. با وجود اینکه این نوع بلوک سال های زیادی است که به بازار عرضه شده است اما در ایران به عنوان مصالح نوین از آن نام برده می برند. بلوک پرلیت بهترین ومناسب ترین جایگزین برای بلوک های سفالی و سیمانی است. برخی از مهندسان و معماران از این نوع بلوک به عنوان بلوک سبز نام می برند زیرا منشا این بلوک، طبیعت است.

 

مواد تاثیر گذار بر پرلیت

در پاسخ سؤال پرلیت چیست می‌توان گفت پرلیت ماده‌ای است که از هیدراسیون ابسیدین و آب به وجود آمده است. در ساخت آن آب به دو شکل مولکولی و هیدروکسیل موجود است. در قرن سوم و چهارم پرلیت‌ها مرغوب و ماندگار بودند ولی اکنون با گذر زمان پس از مدتی شکل و ظاهرشان را از دست می‌دهند.

در زمان جنگ جهانی دوم پرلیت وجود داشت ولی به فراوانی امروز نبود و مردم فقط می‌دانستند که یک ماده شیشه‌ای از آتشفشان خارج می‌شود اما بعدها متوجه شدند که پرلیت در صنعت کاربرد دارد و شروع به استخراج آن بصورت تنی کردند.

پرلیت چیست

 

مزایای پرلیت

از جمله مزایای پرلیت میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:

_ به عنوان سنگدانه سبک در ساخت بلوک های سیمانی

_ فراهم نمودن رطوبت و مواد مغذی برای گیاهان

_ عایق صوتی و حرارتی

_ مقاومت در برابر آتش

_ پایدار در برابر مواد شیمایی

_و…

 

موارد مصرف پرلیت

از این محصول در موارد زیادی استفاده می‌شود که به آن ها اشاره می‌کنیم:

  • کاربرد کلاسیک برای پرلیت، استفاده آن در سنگ تراشی در هسته‌های توخالی دیوارها و سنگ تراشی است. از سنگریزه‌های آن در ساختمان به عنوان عایق حرارتی و صوتی و جبران ارتفاع استفاده می‌شود. همچنین از پزلیت به عنوان سفت کننده و چسبنده در گچ، پایه گچ و ملات استفاده می‌گردد.
  • با مخلوط شدن پرلیت در خاک، می‌تواند تاثیر مثبتی روی زمین و گیاه داشته باشد به طوریکه باعث بهبود هوادهی خاک می‌گردد. می‌تواند آب را جذب کند تا از آب گرفتگی گیاه جلوگیری نماید. همچنین باعث توزیع یکنواخت مواد مغذی خاک در اطراف ریشه گیاه می‌شود و از آن در برابر انجماد و گرمای بیش از حد محافظت می‌کند.
  • رایج ترین فیلتر کمکی که کلیه الزامات را فراهم می‌کند، پرلیت است. در مقایسه با سایر کمک فیلترها، از نظر بی ضرر بودن برای محیط زیست، بهداشتی بودن به این ویژگی‌ها اشاره می‌کنیم: از نظر شیمیایی بی اثر و خنثی است، بسیار پایدار و نامحلول است و هیچ گونه بو و رنگی از آن منتقل نمی‌شود. کمک فیلتر در طیف گسترده‌ای از برنامه‌ها مانند صنایع شیمیایی، دارویی و صنایع وابسته به مواد غذایی استفاده می‌شود.
  • پرلیت دارای خاصیت منحصر بفرد عایق کاری است که به همین دلیل از آن در عایق بندی مخازن ذخیره سازی کرایوژنیک و دمای پایین استفاده می‌شود، که در آن گازهای فوق سرد را در حالت مایع ذخیره و انتقال می‌دهند. بنابراین در صنعت حمل و نقل برای ساخت تانکرهای گاز طبیعی مایع برای عایق کاری مخزن و همچنین در یخچال به عنوان پرکننده کولرهای موجود در کارخانه های جداسازی هوا استفاده می‌شود.
  • در ریخته گری و فولاد برای عایق کاری سطح مذاب فلز در ملاقه‌ها و قالب‌های ریخته گری به کار می‌رود. پرلیت منبسط شده با حداکثر اندازه  5 میلی متر در سطح ذوب فلز روی کاغذ یا کیسه‌های پلی پروپیلن ریخته می‌شود. وقتی یک فلز ذوب لمس شود، کیسه منفجر و سوخته می‌شود اما پرلیت در تمام سطح مذاب فلز گسترش می‌یابد و یک عایق تشکیل می‌شود که از خنک شدن سریع فلز مذاب جلوگیری می‌نماید و کیفیت فلز را بالا می‌برد.

تفاوت پرلیت با پوکه معدنی

  • پرلیت نوعی پوکه فرآوری شده و صنعتی است که در محیط کارخانه‌ای با حرارت دیدن و تغییرات تولید می‌گردد، ولی پومیس یا پوکه معدنی بدون فرآوری و به صورت طبیعی تولید و عرضه می‌شود.
  • رنگ پرلیت نسبت به پوکه معدنی سفیدتر و روشن‌تر است.
  • وزن مخصوص پرلیت صنعتی نسبت به پوکه معدنی کمتر است.
  • پوکه معدنی نسبت به پرلیت در هنگام استخراج به روش ساد‌ه‌تر و سازگار با محیط زیست تولید می‌شود و نیاز به پردازش کمتری دارد.
  • در مخلوط‌های خاک پرلیت میل زیادی به شناور شدن در سطح خاک دارد که در آبیاری گلدان‌ها می‌توان به وضوح آن را مشاهده کرد.
  • برای تهیه پوکه معدنی نیازی به انفجار و سایر روش های تخریب نیست اما برای به دست آوردن پرلیت نیاز به انفجار و تخریب است.
  • به دلیل اینکه پرلیت در کارخانه تولید می‌شود، گریدهای مختلفی از آن را نسبت به پوکه معدنی داریم.
  • استفاده از پرلیت هزینه کمتری نسبت به پوکه معدنی در بردارد.
  • پرلیت بعد از بهره برداری باید آسیاب و خرد شود و سپس در یک کوره واسط پخته شود در حالی که پوکه معدنی به پخت در کوره نیازی ندارد وبلافاصله بعد از استخراج، دانه بندی می‌شود.

دریافت قیمت پوکه معدنی

 

خواص پرلیت

خاصیت خاک پرلیت: این ماده اغلب در محیط های صنعتی و همچنین در باغ مورد استفاده قرار می گیرد. پرلیت دارای PH خنثی است که این خاصیت باعث می شود از آن برای کاهش اسیدیته خاک استفاده شود. پرلیت، پوسیده و یا تحلیل نمی رود در نتیجه حجم آن نیز کم نمی شود.

خاصیت عایق بودن: این ماده به دلیل اینکه ارزان قیمت و سبک وزن است در مصارف ساختمانی دارای کاربرد زیادی است. معمولا به عنوان عایق و با محصولاتی مانند کاشی سقفی، گچ سبک یا سنگ تراشی به کار می رود.

ضد فیلتر: پرلیت به عنوان یک ماده تصفیه آب که اغلب برای فیلتر غلات و سایر مواد جامد در صنعت بیوشیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد طرفدار دارد.

خاصیت پرلیت برای ساختمان سازی: پرلیت به دلیل تراکم و قیمت پایین دارای کاربردهای تجاری زیادی است. از جمله استفاده در ساختمان و ساخت و سازها، فیلتر و کمک فیلتر، مصارف باغبانی است. علاوه بر این در داروسازی و تصفیه استخرهای شنا شهری و همچنین ساینده و صیقل دادن، صابون و پاک کننده مورد استفاده قرار می گیرد.

خاصیت در باغبانی: اگر به یک قطعه پرلیت در زیر میکروسکوپ نگاه کنید می بینید که متخلخل است. این حفره ها به ذخیره مواد غذایی و رطوبت برای گیاه کمک می کنند و آب اضافی را نیز از گیاه دور می کنند.

 

 

قیمت پرلیت

پرلیت در سایزهای مختلفی موجود است. سه سایز اصلی اصلی آن درشت، متوسط و ریز است. بسته به اینکه چه نوع پرلیتی را سفارش می‌دهید و همچنین کیفیت پرلیت درخواستی، محیط جغرافیایی و وزن مصرفی آن می‌تواند قیمت های متفاوتی را در بر بگیرد. پوکه قروه با تولید باکیفیت ترین پرلیت‌ها نسبت به دیگر معادن در این زمینه پیشتاز است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان فروش ما صحبت کنید.

 

 

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *