در ابتدا ما مفهوم فوم بتن و معایب فوم بتن را برای آشنایی شما عزیزان با این محصول در این مقاله قرار میدهیم.
فوم بتن را میتوان نوعی مصالح ساختمانی معرفی کرد که به تازگی پدید آمده است.
امروزه فوم بتن کاربرد فراوانی در ساختمان سازی جهت چیدن دیوارهای باربر و غیر باربر دارد.
فوم بتن چیست؟
فوم بتن از جدیدترین مصالح ساختمانی است که دارای معایب فراوانی می باشد. در این پست معرفی معایب فوم بتن را در پیش خواهیم داشت.
فوم بتن پوشش جدیدی است که به تازگی وارد مصالح ساخت و ساز شده است. این فوم از ترکیب سیمان، ماسه بادی، آب و مواد شیمیایی تشکیل میشود. ما دو دسته فوم بتن داریم دسته اول کفی و دسته دیگر گازی میباشد. نام دیگر فوم بتن، بتن سبک نیز میباشد.
فوم بتن محصولی است که مواد تشکیل دهنده آن از بتن + ماده کف ساز + پایه پروتئن حیوانی ساخته شده است. ما دو دسته فوم بتن داریم دسته اول کفی و دسته دیگر گازی می باشد. نام دیگر فوم بتن، بتن سبک نیز می باشد.
مراحل تولید فوم بتن
- در ابتدا مواد اولیهای چون: سیمان، ماسه، مواد شیمیایی، آب و … را با یکدیگر بطور کامل مخلوط میکنند.
- هنگامی که مواد با یکدیگر مخلوط شدند آنها را در قالبهای مخصوص ریخته و به درون کوره میافکنند.
- در داخل کوره قالبها تحت دمای بسیار بالایی قرار میگیرند تا فوم بتن پخته شود.
- زمانی که فوم بتن بطور کامل پخته شد آنرا از درون کوره خارج و به یک محیط باز دور از حرارت و رطوبت منتقل میکنند.
- پس انتقال به محیط باز فوم بتن را برش میزنند و به اندازههای مختلفی تبدیل میکنند.
- بعد از اتمام برش فومهای آماده شده بسته بندی شده و به دست مشتریان میرسد.
ویژگیهای فوم بتن
فوم بتن نیز مانند دیگر محصولات ساختمانی دارای ویژگیهایی بارز میباشد. که در ادامه این مقاله شما را با ویژگیهای فوم بتن آشنا میکنیم. ویژگیهای فوم بتن عبارت است از:
- محصولی مناسب برای عایق بودن (آب، صدا، گرما و سرما)
- سبک بودن از ویژگیهای بارز این محصول میباشد.
- استحکام داشتن در برابر فشار
- هزینهای نسبتا مناسب
- سرعت در انجام پروژههای ساختمان در جهت استفاده در کف سازی
کف سازی چیست؟
پس از سفت کاری در بنای ساختمان عمل کف سازی انجام میگردد تا بنا قابل سکونت گردد. و پس از آن خاکریزی، پوکه ریزی و یا ملات ریزی انجام می شود و در آخر موزاییک و سرامیک و … انجام می گردد. پس به عملیات بعد از سفت کاری ساختمان که باعث قابل سکونت میشود را کف سازی می گویند.
ویژگی های کف سازی خوب
یک عملیات کف سازی خوب، باید ویژگی هایی مثل: عایق بودن، محکم بودن، چسبندگی مطلوب . کم هزینه بودن را دارا باشد.
کف سازی باید عایق صدا، هوا گرد و خاک، موجودات و رطوبت باشد تا به عمر و آسایش بیشتر ساختمان کمک کند و همچنین باید محکم و دارای مقاومت بالا در برابر فشارها باشد تا هم از تاسیسات درون خود در برابر فشارها مواظب نماید و هم به ساختمان استحکام بیشتری ببخشد. از طرف دیگر باید چسبندگی و یکپارچی بالایی داشته باشد و در آخر باید بصرفه و با قیمت ارزان قابل اجرا باشد.
ویژگیهای کف سازی خوب :
- عایق بودن
- محکم بودن
- چسبندگی بالا
- کم هزینه بودن
ویژگیهای پوکه ریزی چیست؟
کف سازی با استفاده از پوکه ریزی دارای عمری بیشتر از ۵۰ سال دارد و با توجه به ویژگی های منحصربفرد پوکه معدنی قروه و نحوه تشکیل پوکه معدنی دارای مقاومت و استحکام بسیار بالایی می باشد و از طرفی به دلیل طبیعی بودن پوکه معدنی میتوان انواع ملات نرم بر روی آن استفاده کرد و چسبندگی کف سازی بالا برد و روی آن سنگفرش، سرامیک،سیمان و… بکار برد. معمولا برای کف سازی به روش پوکه ریزی از پوکه معدنی بادامی یا پوکه معدنی فندقی استفاده میشود که ضخامتی ۵ الی ۲۰ سانتی دارند. به دلیل متخلخل بودن پوکه های معدنی، و وجود فضا های خالی مابین آنها یک عایق بسیار خوب گرما،سرما،صدا می باشد و نیازی به لایه عایق حرارتی نیست و در صورتی که عملیات کف سازی به خوبی انجام شود و ملات کشی مناسبی انجام گردد عایق رطوبت هم خواهد بود. با توجه به اینکه پوکه معدنی پایداری بالایی دارد و همچنین مواد مضر شیمایی در آن بکار نرفته است محافظ مناسبی برای تاسیسات درون خود می باشد.روش اجرای شیب بندی با استفاده از پوکه معدنی بسیار راحت می باشد و از طرفی پوکه معدنی قروه با قیمت ارزان به سراسر ایران ارسال می شود نتیجه کف سازی با روش پوکه ریزی بسیار بصرفه خواهد بود.
ویژگیهای کف سازی با پوکه ریزی :
- عایق بودن:
- پوکه معدنی قروه متخلخل است و به دلیل وجود همین فضاهای خالی مابین آنها یک عایق بسیار خوب گرما،سرما،صدا می باشد و نیازی به لایه عایق حرارتی نیست.
- محکم بودن:
- پوکه معدنی قروه بدلیل تشکیل آن در اعماق زمین و شرایط ویژه دارای مقاومت و استحکام بسیار بالایی می باشد.
- چسبنده بودن:
- بدلیل طبیعی بودن پوکه معدنی میتوان انواع ملات نرم بر روی آن استفاده کرد و چسبندگی کف سازی بالا برد.
- کم هزینه بودن:
- پوکه معدنی قروه با قیمت ارزان به سراسر ایران ارسال می شود.
مقایسه فوم بتن و پوکه ریزی
با اینکه در انواعی از فوم بتن هم از پوکه معدنی استفاده میشود و از ویژگیهای منحصر بفرد پوکه معدنی استفاده میشود اما در کل پوکه معدنی دارای وزن کمتر مقاومت بیشتری نسبت به فوم بتن دارد و همچنین از نظر اقتصادی قیمت پوکه معدنی قروه از فوم بتن بسیار کمتر می باشد. در سایت ویکیپدیا در بحث کف سازی و شیب بندی استفاده از پوکه معدنی را نسبت به انواع بتن کارا تر و بصرفه تر اعلام میکند:
این مصالح از نوع بسیار معمول و متداول بوده که علاوه بر مقاومت، دارای هزینه کمتر نسبت به انواع دیگر میباشد.دارای حفرههای فراوان بوده که در نتیجه حجمی با وزن بسیار کم نسبت به سنگ معمولی دارا میباشد.دارای حفرههای فراوان بوده که در نتیجه حجمی با وزن بسیار کم نسبت به سنگ معمولی دارا میباشد. مصالح را خرد کرده به صورت درشت دانه و با رعایت ریزدانه و با اضافه کردن سیمان و آب در شیب سازی مورد استفاده میباشد.
دریافت قیمت پوکه معدنی
نحوه اجرای فوم بتن
برای ساخت فوم بتن ابتدا باید ماسه بادی یا ماسه نرم را با سیمان و در نهایت آب در میکسر مخلوط کرد. سپس فوم کفزا را در محفظه فوم ساز دستگاه با آب رقیق نموده و با استفاده از پمپ هوا از لوله مخصوص خروجیهای ریز همراه با فشار زیاد برای تولید کف عبور میدهند. در مرحله بعدی کفی که در میکسر به وجود آمده است با دوغاب سیمان و آب مخلوط شده و باعث میشود که حبابهای ریز در کل ملات پخش شوند. حالا ملات آماده است و باید آن را روی طبقات پمپاژ نمود و به ضخامت حدودا 10 سانتی متر روی سطح پخش و تسطیح نمود. بعد از اینکه اجرای آن کامل شد باید حداقل برای 3 روز روی سطح بتن مرطوب بماند.
معایب فوم بتن چیست
هر محصولی هم دارای مزایا وهم معایبی نسبت به دیگر محصولات مشابه خود میباشد. در این قسمت معایب فوم بتن را بیان میکنیم:
- احتمال به وجود آمدن پدیده انقباض یا افت بتن که بعد از مدتی همانطور که بتن حرارت خود را از دست میدهد، مقداری از آب خود را نیز از دست داده و همین باعث کاهش حجم بتن میشود، وجود دارد و باعث ترک خوردگی میگردد. اما با استفاده از عمل آوری دقیق و خوب از به وجود آمدن این مشکل جلوگیری میکنند.
- فوم بتن دارای عمر کوتاهی است که در برخی منابع دو سال عنوان شده است، به همین دلیل این ماده را ضعیف نشان میدهد.
- قطعات پیش ساخته این محصول بسیار گران اند.
- از فوم بتن بهتر است در محیطهای کوچک و بسته استفاده نشود زیرا با افزایش حرارت، ماده درون فوم، بخار شده و باعث آسیب رساندن به سلامت اشخاص میگردد.
- برای نصب قطعات پیش ساخته نیاز به متخصص است و امکان نصب آنها بدون متخصص با مشکل همراه است.
- این فوم قدرت چسبندگی پایینی دارد و به کار بردن آن در دیوارچینی یک ساختمان باعث مصرف بیشتر ملات میشود.
- در برابر تغییرات دما مقاومت زیادی ندارد به همین دلیل در زمستان از بین میرود یا به ساختمان آسیب جدی وارد میکند.
چرا باید معایب فوم بتن را در نظر بگیریم؟
- در هنگام ساخت و ساز یک ساختمان به وسیله فوم بتن هنگامی که فوم را روی یک دیوار قرار میدهند، این فوم بتن کمکم به پایین میریزد.
- همچنین فوم بتن برای مکانهایی که از دستگاههای با قدرت بالا، دستگاههای تحت فشار، دستگاههای بدون اینورتر و غیره استفاده میکنند، مناسب نیست.
- از دیگر معایب فوم بتن میتوان به مصرف سیمان اشاره کرد. مصرف سیمان در هنگام ساخت یک دیوار بتنی نسبت به سایر مصالح دو برابر است.
- بر روی سطح فوم بتن حبابهای هوا موجود است. این حبابها هنگام بالا رفتن یا وارد شدن ضربه بسیار کم میشکنند و حجم فوم بتن را کم خواهند کرد.
- ساختن یک ساختمان توسط فوم بتن مصرف مصالح را دو برابر میکند و این هزینه بسیار سنگینی برای کارفرما به دنبال دارد.
- در ساختمانی که از فوم بتن ساخته شده است به هیچ وجه از ماشین آلات استفاده نکنید. زیرا با یک لحظه غفلت ممکن است ساختمان از هم فرو بپاشد.
- فوم بتن به دلیل نبودن تخلخل در آن در مدت زمان کمی فرسوده میشود. امکان یخ زدگی، آتش سوزی در ساختمانهایی که با فوم بتن ساخته شدهاند بسیار بالا است.
- فوم بتن زمانی که بصورت کامل خشک میشود حدوداً 20 درصد کاهش سایز میدهد.
- ساختمانی که از فوم بتن تشکیل شده است کار برق کشی این ساختمان را بسیار مشکل میکند.
- در ساخت و ساز همراه با فوم بتن احتمال آتش سوزی و زدن صدمه جانی به افراد بسیار بالا است.
- سنگ پوکه معدنی نسبت به فوم بتن، ضد حشرات است و هیچ موجود موزی نزدیک به ساختمان نمیشود. در حالی که فوم بتن این ویژگی را ندارد.
- از معایب دیگر فوم بتن میتوان به زحمت فراوان کارگران جهت کندن کف ساختمان برای لوله کشی اشاره کرد.
- وجود ترک بر روی سطح فوم بتن باعث شده است که استحکام سازه کاهش یابد.
مطالبي علمي نبودند،با غرض نوشته شده،
فوم بتن هم عايق هست و هم سبك و هم اجراي سريع دارد،در كشورهاي اروبايي مورد استفاده است و نسبت به بوكه مصالحي جديدتر و به روزتر است.
جالبه کلی از ترک تو فوم بتن ، کاهش استحکام و ضعیف بودن و ایناش نوشته ، بعد باز گفته اگه کارگرها بخان برای لوله کشی بکنن ، مشکل دارند . خوب اگه ضعیف باشه که دیگه کارگرها راحت میکنن دیگه ، مشکل ندارن .
من خودم چندین سقف فوم بتن اجرا کردم . زیاد کار جالبی نیست و دردسرهای زیادی داره ولی این طور یک طرفه و بدون استدلال های درست یک مورد کوبوندن هم درست نیست
سلام
از فوم بتن برای سازه استفاده نمی شود و بع عنوان پرکننده یا عایق برای کف سازی استفاده می شود که بسیار مطلوب است .
قیمت بتن سبک با پوکه به علت هزینه حمل بالای آن از قیمت فوم بتن بیشتر است .
فوم بتنی که در اینجا در موردش گفته شده با فوم بتنی که برای عایق کف طبقه زده میشود تفاوت دارد. دقت شود که از مخلوط فوم، آب و سیمان برای عایق کردن کف استفاده میشود و این معایبی که ذکر شده برای بلوک فوم بتنی است نه عایق آن چرا که ساختمان با مصالح دیگر مقاوم شده
سلام
فوم بتن بر روی ایزوگام پشت بام استفاده میشه؟
اين گزارش خيلي با غرض نوشته شده بود . علمي نبود
با سلام
بنده چندین سال است که در کف سازی ساختمان هایی که اجرا میکنم از فوم بتن استفاده میکنم و هیچ کدوم از معایب ذکر شده به جز ترک های سطحی را مشاهده نکردم البته بنظرم فوم بتن بستگی به مجری و تیمی که اجرا میکنن داره ولی در مجموع من خیلی راضی هستم چون یک کار بدون درد سر با سرعت اجرای بالا است